De kleinschaligheidsinversteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinversteringsaftrek (KIA)

Nee, niet het automerk. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hoe? De kleinschaligheids-investerings-aftrek. Een extra aftrekpost in je aangifte inkomstenbelasting waardoor jij nog een leuk extra belastingvoordeel kan behalen.

Maar wanneer heb je nou recht op deze aftrekpost?

Je kan gebruik maken van de KIA als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen. Nu hoor ik je al zeggen, praat niet zo moeilijk. Sorry daarvoor, dit zijn termen die de Belastingdienst hanteert. Wat ik eigenlijk wil zeggen: wanneer je in een jaar een grote investering doet in je bedrijf kan je een extra aftrekpost krijgen.

Dit geldt wel alleen voor goederen die je bedrijf gebruikt voor de bedrijfsvoering. Dus als je een grote voorraad koopt heb je hier geen recht op. De goederen moeten per stuk minimaal een aankoopprijs hebben van €450. Je mag in dit geval alle investeringen van het hele jaar bij elkaar op tellen.

In 2018 kan je voor investeringen vanaf €2.301 gebruik maken van de KIA. In dat geval krijg je een aftrekpost van 28% van het investeringsbedrag. Voor investeringen boven de €56.643 krijg je een vast bedrag. Alle bedragen vindt je in deze tabel:

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
t/m €2.300 Niets
€2.301 t/m €56.642 28% van het investeringsbedrag
€56.643 t/m €104.891 €15.863
€104.892 t/m €314.673 (€15.863 – (7,56% van het investeringsbedrag >€104.891))
Meer dan €314.673 Niets

 

Pff, wat een lastige regelingen he? Ik help je het graag te berekenen als het te lastig wordt.

Even wat voorbeelden om het makkelijker te maken:

Een ondernemer die een printservice aanbiedt koopt een nieuwe printer van €4.000. Over deze investering boven de €2.301 heeft hij recht op 28% investeringsaftrek. Dat betekend in dit geval dat hij recht heeft op een aftrekpost van €1.120!

Een andere ondernemer start een webshop en koopt een hele inventaris met zware stellingen en dergelijke. Hij koopt daarbij een goede laptop voor de orderverwerking en een pompwagen (voor pellets) om zijn bestellingen af te kunnen werken. Al deze investeringen zijn bij elkaar opgeteld €34.000 en alle bedragen waren boven de €450 per stuk. In dat geval heeft de ondernemer recht op een aftrekpost van 28% * €34.000 = €9.520!

“Geld wat je dus duidelijk niet wilt laten liggen, toch?”

Natuurlijk zitten hier nog allemaal regeltjes aan vast. Ik heb deze blog geschreven om je op de hoogte te brengen wat er allemaal mogelijk is. Wanneer je zo’n soort investering hebt gedaan raad ik je aan om je aangifte inkomstenbelasting door een boekhouder of fiscalist te laten invullen. Die kan alle aftrekposten zo optimaal mogelijk voor je opvoeren.

Ook kan ik je hier natuurlijk bij helpen. Wil je meer weten of heb je mijn hulp nodig? Stuur dan zeker even een berichtje!