Facturen van particulieren

Facturen van particulieren

Dat heb jij weer… Een particulier heeft een klusje gedaan voor jouw onderneming. Maar hoe voer je de vergoeding die je hiervoor betaald nou op in je boekhouding? Een lastige vraag waar je in deze blog het antwoord op gaat krijgen!

Je zal het vast eens tegenkomen, je hebt iemand in je netwerk die geen bedrijf heeft maar wel iets heel goed voor je kan doen. Dat is prima natuurlijk, maar je wil deze persoon ook graag een vergoeding geven voor de werkzaamheden die hij of zij voor je heeft gedaan. En dat kan natuurlijk!

Maar hoe voer je dat nou op als kosten in je boekhouding?

Een particulier kan je niet zomaar even een factuur sturen, ze zijn namelijk geen ondernemer zoals jij. Ze hebben geen KvK inschrijving. Het is dan goed om te weten dat je zo’n particulier een kwitantie kan laten schrijven. Zo kan jij toch de vergoeding die je betaald opvoeren als kosten in je boekhouding!

Hoe zo’n kwitantie eruit moet zien zal ik je natuurlijk ook vertellen, want een particulier mag bijvoorbeeld geen btw aan jou in rekening brengen. De volgende punten moeten benoemd zijn op de kwitantie die jij als ondernemer ontvangt van een particulier:

  • Een omschrijving van de goederen of diensten
  • Een hoeveelheid goederen en diensten
  • Voor welk bedrag de goederen of diensten geleverd worden
  • Aan wie de kwitantie gericht is (jouw bedrijf dus)
  • De datum van levering van de goederen of diensten
  • De naam van de particulier
  • De handtekening van de particulier

Op de kwitantie komt geen btw te staan, de particulier die de goederen of diensten aan jou levert is namelijk geen ondernemer voor de btw als hij of zij de werkzaamheden niet met enige regelmaat levert. Mocht dat wel het geval zijn zou zo’n particulier natuurlijk ook als ondernemer worden aangemerkt.

Belasting betalen over de kwitantie

Het is natuurlijk goed voor de particulier om op de hoogte te zijn van de belasting die betaald moet worden over het ontvangen bedrag. Zo’n kwitantie moet je als particulier namelijk meenemen in je aangifte inkomstenbelasting. Dit zijn voor de particulier “inkomsten uit overige werkzaamheden” ook wel “Resultaat uit overige werkzaamheden (ROW)” genoemd. Het is dan verder goed om te weten dat de kosten die zo’n particulier maakt voor de werkzaamheden (bijvoorbeeld inkoop of kilometers) weer als kosten mogen opgevoerd waardoor het bedrag aan “resultaat” lager komt te liggen dan de kwitantie.

Dus wees als ondernemer verstandig en wijs de particuliere persoon op deze mogelijkheden. Dat is een win-win voor jullie beiden. Jij kan als ondernemer namelijk de kosten aftrekken en de particulier krijgt geen gedonder met de Belastingdienst.

Mocht je nou nog vragen hebben of er niet helemaal uitkomen? Stuur dan gerust een berichtje met je vraag!