Geld op je bank of in een oude sok?

Geld op je bank of in een oude sok?

Als ondernemer ben je bezig met het opbouwen van vermogen. Dat kan in meerdere vormen en zowel met als zonder echt geld. Je bouwt misschien wel een sterk merk of bedrijf die je ooit kan verkopen. Dat is vermogen opbouwen zonder echt geld. Maar natuurlijk bouw je ook altijd wat vermogen op met echt geld. Maar hoe kan je dit nou het slimste aanpakken?

Wat voor vermogen bouw je nou eigenlijk op?

Misschien zet je maandelijks je btw aan de kant, reserveer je geld voor de belastingaangifte aan het einde van het jaar of ben je al bezig om een potje op te bouwen voor je oude dag. Wat je ook doet, bij alle methodes is het belangrijk dat je het geld veilig hebt geparkeerd. Waarschijnlijk staat het op een bankrekening, dan heb je tot €100.000 per persoon per bankrekening bescherming door het Depositogarantiestelsel* waar eigenlijk alle Nederlandse banken bij aangesloten zijn. Zo weet je in ieder geval dat je geld veilig is.

Het kan natuurlijk dat je naast de belastingen of je oude dag spaart voor bepaalde doelen, bijvoorbeeld een opleiding of een gave maar hele dure zakenreis. Waar je ook voor aan het sparen of oppotten bent, het is natuurlijk goed om te weten of je dit nou op je privé of je zakelijke rekening hebt staan.

Geld sparen op je zakelijke rekening

Is het nou beter om je geld op een zakelijke of een privérekening te gaan sparen? Zolang je kan aantonen dat het geld bedoeld is voor zakelijke doeleinden, of bij je onderneming hoort, is het prima om dit op een zakelijke rekening te sparen. Het voordeel van sparen op een zakelijke rekening is dat het bij je ondernemingsvermogen hoort. Daardoor betaal je geen vermogensbelasting in box 3 over het vermogen (boven de grens voor het heffingsvrije vermogen van €30.000,-) dat je opbouwt.

Let er hierbij wel op dat het niet wordt geaccepteerd dat je meer geld dan noodzakelijk op je zakelijke rekening hebt staan. Dus €100.000,- reserveren voor een zakenreis naar Berlijn is een beetje overdreven. In dat geval wordt het vermogen alsnog gezien als privévermogen in box 3 (zogenaamd excessief vermogen). Maar als jij bijvoorbeeld voor je te betalen belastingen een bedrag reserveert van €20.000,- (afhankelijk van hoeveel winst je maakt natuurlijk) is daar niets mis mee.

Heeft zakelijk sparen ook nadelen?

Tuurlijk heeft het ook nadelen. Want elk voordeel heeft z’n nadeel. Het is namelijk zo dat het geld van je onderneming is. Dus mocht het om wat voor reden dan ook niet goed gaan zakelijk kan een schuldeiser altijd een deel van dit vermogen opeisen. Weet wel dat dit bij het hebben van een eenmanszaak of vof ook altijd kan als je het op een privé bankrekening hebt staan. Je bent dan namelijk privé aansprakelijk voor je bedrijf.

Mocht je nou nog meer willen weten over dit of een ander onderwerp, of een bepaalde situatie hebben waarover je twijfelt? Je mag me altijd bellen of een berichtje sturen. Een uitnodiging om koffie te komen drinken sla ik ook nooit af 😉

 

 

* https://www.dnb.nl/toezichtprofessioneel/openbaar-register/WFTDG/index.jsp