Kleineondernemersregeling (KOR)

Kleineondernemersregeling (KOR)

Minder of geen belasting betalen, dat willen we toch allemaal? Als je een “kleine ondernemer” bent is dat mogelijk. Betaal je in een jaar €1883 of minder aan btw? Dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Door het toepassen van de kleineondernemersregeling hoef je dan minder of helemaal geen btw te betalen.

Om de kleineondernemersregeling toe te mogen passen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma (vof).
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je moet in een jaar minder dan €1883 aan btw betalen aan de Belastingdienst.
  • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw.

Nou dat is makkelijk toch? Als je hieraan voldoet heb je dus als ondernemer een mooie regeling te pakken. Wanneer je in een jaar €1345 of minder aan btw moet betalen, dan hoef je door de toepassing van de kleineondernemersregeling helemaal geen btw te betalen dat jaar. Betaal je in een jaar meer dan €1345 maar minder dan €1883 aan btw? Dan heb je recht op een vermindering van het bedrag wat je moet betalen (of hebt betaald) aan btw.

Wanneer je in een jaar €1345 of minder aan btw moet betalen, of hebt betaald, heb je recht op een vermindering van het totale bedrag wat je aan btw moet betalen of hebt betaald. Heb je dus in een jaar €1157 aan btw betaald? Dan heb je recht op een vermindering van €1157. Hierdoor betaal je dus helemaal géén btw meer.

Wanneer je meer dan €1345 maar minder dan €1883 aan btw moet betalen, of hebt betaald, heb je recht op een vermindering van 2,5 x (1883-het bedrag dat je aan btw moet betalen). Heb je dus als te betalen btw een bedrag gehad van €1632, dan heb je recht op een vermindering van 2,5 x (1883 – 1632). Dus is dus een vermindering van €628. Een mooi bedrag wat je dus aan vermindering hebt.

Nu je dit weet is het natuurlijk mooi om dit toe te passen. Doe je je aangiftes zelf, maar wil je graag hulp bij het toepassen van de kleineondernemersregeling in je laatste aangifte? Dan help ik je hier graag mee!

Heb je geen zin of tijd om je boekhouding of btw-aangiftes zelf te doen? Geen probleem, Muntinga Administration helpt je hier graag mee! Wil je je boekhouding zelf doen in een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudprogramma, dan kom ik je graag laten zien hoe dit programma werkt en wat je hiermee kan. Wil je je boekhouding uitbesteden, of alleen je belastingaangiftes uitbesteden? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op

Heel veel succes met je onderneming en het inzicht in je boekhouding. Want financieel inzicht is de basis van je onderneming!