Relatiegeschenken

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken, de cadeaus of presentjes die je geeft aan je personeel of klanten. Dit is natuurlijk een zakelijke aankoop. Maar hoe verwerk je nou een relatiegeschenk in je boekhouding?

Hoe werkt het voor de btw?

Personeel

Wanneer jij een geschenk koopt voor je personeel is het voor hen niet mogelijk om de btw terug te vragen als zij het gekocht zouden hebben. Om die reden is de btw bij relatiegeschenken aan je personeel ook niet aftrekbaar.

Klanten of leveranciers

Wanneer jij je klanten, leveranciers of samenwerkingspartners een relatiegeschenk geeft zijn ze daar vast erg blij mee! Je kan bij relatiegeschenken aan je klanten, leveranciers of samenwerkingspartners de btw aftrekken als voorbelasting wanneer de ontvangers van deze geschenken meer dan 70% van de btw kunnen aftrekken als ze het zelf zouden kopen.

Zijn de enige klanten die jij hebt dus bijvoorbeeld zorgaanbieders of het onderwijs? Dan is de btw op je relatiegeschenken niet aftrekbaar.

Drempel

Voor relatiegeschenken, giften en personeelsvoorzieningen geldt een drempel wat betreft de aftrek van btw. Je mag namelijk maximaal €227 aan kosten excl. btw (dus niet de btw) maken per ontvanger per boekjaar. Als je onder die drempel blijft mag je de btw op de relatiegeschenken aftrekken. Wanneer je boven deze drempel uit komt is de btw niet meer aftrekbaar!

Hoe werkt het voor de inkomstenbelasting (Eenmanszaak/VOF)?

Voor de inkomstenbelasting mag je alle zakelijke kosten aftrekken die je maakt. Echter geldt voor sommige kosten wel een maximale aftrek. Bijvoorbeeld op lunch en dinerkosten wanneer deze gemaakt zijn in een horecagelegenheid. Deze zelfde beperking geldt ook voor relatiegeschenken. Je mag namelijk maar 80% van de kosten aftrekken wanneer je een eenmanszaak of VOF hebt.

Dus koop jij voor je klanten die btw-plichtig zijn relatiegeschenken van €100 excl btw per stuk? Dan mag je de btw aftrekken als voorbelasting. Je mag dan van de €100 maar 80% als aftrekbare kosten meenemen in de aangifte inkomstenbelasting. Je maakt dan dus eigenlijk maar voor €80 aan kosten in plaats van €100.

Hoe werkt het voor de vennootschapsbelasting (BV)?

Op het moment dat het percentage aan maximale aftrek binnen de inkomstenbelasting omhoog is gegaan, is de vennootschapsbelasting hier helaas niet in meegenomen. De percentages zijn dus verschillend! Binnen een BV of een andere rechtspersoon mag je van de relatiegeschenken (en de rest van de beperkt aftrekbare kosten) slechts 73,5% als kosten aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Als we uitgaan van hetzelfde voorbeeld als hierboven mag je dus maar €73,50 aftrekken als kosten in plaats van €100.

 

Mocht je er nou nog niet helemaal uitkomen? Stuur dan gerust even een berichtje, dan help ik je graag op weg!