Google en Facebook in je boekhouding (btw verlegd)

Google en Facebook in je boekhouding (btw verlegd)

Als ondernemer zal je het vast herkennen. Je wilt meer naamsbekendheid of meer verkeer naar je website. Dit kan je natuurlijk doen door advertenties op Google en Facebook. Na een maand krijg je de eerste factuur binnen en loop je vast in de verwerking hiervan.

Een factuur van Google of Facebook komt namelijk van een bedrijf (binnen Europa) die de btw moet verleggen naar jou. Wat houdt dat nou in? Dat betekent dat dit bedrijf geen btw afdraagt over de geleverde diensten. Als ondernemer in Nederland ben jij dan verplicht om die btw nog eens te betalen. Maar wees gerust, je kan deze btw ook weer terugvorderen waardoor je alsnog niets extra’s betaald!

In je boekhouding

Maar hoe verwerk je deze facturen nou in je boekhouding? In de meeste moderne pakketten is dit vrij eenvoudig. Je kan namelijk selecteren dat de btw naar jou verlegd is van een bedrijf uit Europa. Als het goed is doet je boekhoudprogramma dan de rest!

Doe jij je boekhouding nog niet in zo’n luxe programma? Wees gerust, ook dan sta je er niet alleen voor. Het is dan belangrijk dat je de btw vermeld in je aangifte omzetbelasting. Dat doe je door 21% btw te rekenen over het totaalbedrag van de factuur. Het bedrag wat hieruit komt vul je bij je btw-aangifte in bij rubriek 4b (leveringen en diensten waarbij de btw naar u verlegd is). Hetzelfde bedrag voeg je toe aan rubriek 5b (vooraftrek).

Dan komt er toch niets uit onder de streep? Dat klopt inderdaad. Door het invullen van deze btw en het daarna direct weer aftrekken van de btw betaal je niets, maar krijg je ook niets terug. De factuur die jij ontving van Google of Facebook was namelijk al exclusief btw. Wettelijk ben je wel verplicht om deze velden in te vullen in de aangifte omzetbelasting, op deze manier meet de overheid namelijk hoeveel goederen en diensten geïmporteerd worden uit landen binnen de Europese Unie.

Heb je nog andere facturen dan van Google of Facebook van bedrijven die wel in de EU gevestigd zitten? Die verwerk je op dezelfde manier in je boekhouding!

Kom je er nou nog niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag met alle problemen in je boekhouding!