Vervoerskosten

Vervoerskosten

Ondernemen kan je natuurlijk niet zonder een keer ergens heen te reizen. Maar wat doe je dan met de gereden kilometers of de kosten van het OV? In deze blog zal ik je vertellen hoe je al deze kosten verwerkt in je administratie.

 

Allereerst de auto, hiervan zijn natuurlijk kosten aftrekbaar. Wanneer je begint met je bedrijf, of wanneer je een andere auto aanschaft moet je de keuze maken of je de auto voor de inkomstenbelasting onder je onderneming wil laten vallen. Deze keuze moet je ook maken voor de btw.

 

Wanneer je ervoor kiest om je auto volledig onder je onderneming te laten vallen kunnen alle werkelijke kosten worden afgetrokken van de winst, je moet dan wel rekening houden met het privégebruik. Om te voorkomen dat je bijtelling moet betalen dien je niet meer dan 500 kilometer privé te rijden met de auto van de zaak. Je kilometers hou je dan bij door gebruik te maken van een kilometerregistratie.

 

Gebruik je je privéauto zakelijk? Dan mag je alle zakelijk gereden kilometers vermenigvuldigd met 19 cent per kilometer aftrekken van je winst, zolang deze kilometers worden gereden voor belaste omzet. Ook deze gereden kilometers moet je kunnen bewijzen door een kilometerregistratie bij te houden. Met het percentage zakelijk gereden kilometers die je kunt uitrekenen, mag je ook de btw over de zakelijke autokosten aftrekken. Voor een aantal voorbeelden kun je hier kijken.

 

Ook kan het voorkomen dat je als ondernemer reist met het Openbaar Vervoer (OV). Over treinkaartjes en reizen met het OV wordt 6% BTW gerekend, dit staat niet vermeld op de kaartjes, maar is wel aftrekbaar. Het beste is om deze treinkaartjes te betalen met een zakelijke pinpas.

 

Ook is het mogelijk om een persoonlijke OV-chipkaart te gebruiken. Je kan dan van de website van de OV-chipkaart een overzicht opslaan van de zakelijke reizen. Deze kosten zijn ook weer met 6% btw aftrekbaar.

 

Nog beter zou zijn om een NS Business Card aan te vragen, deze is gratis en je krijgt maandelijks een factuur voor de reizen die je hebt gemaakt.

 

Naast een kilometerregistratie of het overzicht met de zakelijke OV reizen is het verstandig om een afsprakenboek of agenda bij te houden!

 

Mocht je verder nog vragen hebben over het aftrekken van de vervoerskosten? Neem dan gerust contact met ons op! Ben je nog op zoek naar een goed boekhoudprogramma waar je je vervoerskosten eenvoudig kan verwerken? Maak dan gebruik van het boekhoudprogramma van Jortt!