Waar en hoe eet jij je eten?

Waar en hoe eet jij je eten?

Als ondernemer herken je het vast, even kennismaken met een potentiële klant, afspreken met een collega of gezellig ergens lunchen. Maar wat doe je met je bonnetje? Gooi je die weg, of verwerk je hem in je boekhouding?

Als het eten dat je gegeten hebt, of de koffie die je gedronken hebt een zakelijk tintje heeft mag je natuurlijk wat met je kosten. Weet wel dat het echt om zakelijk moet gaan, dus bijvoorbeeld een kennismaking met een klant, een sparringsessie, een lunch met andere ondernemers of noem maar op. Even met vrienden op een terrasje zitten gaat mag helaas je boekhouding niet in, tenzij natuurlijk een van je vrienden een eigen bedrijf begint en jij diegene ondersteunt. Dan zou het kunnen zijn dat jullie veel zaken bespreken met een borrel.

Wat is nou echt slim om te doen? Natuurlijk moet je het bonnetje meenemen van het café of restaurant. Je doet er dan verstandig aan om op het bonnetje te noteren met wie je er was en waar het over ging. Je hebt bijvoorbeeld met Pietje gesproken over het starten van een onderneming en wat jij daarin voor hem kan betekenen.

Eten in de horecagelegenheid

Wanneer je eten of drinken nuttigt in een horecagelegenheid en de kosten zijn zakelijk, dan mag je daar wat mee in je boekhouding. De btw mag je helaas niet aftrekken, maar je mag wel kosten opvoeren die ervoor zorgen dat je winst lager wordt. En een lagere winst betekent minder belasting betalen.

Maar hoe verwerk je nou die kosten in je boekhouding? Dat kan namelijk op twee manieren. Je hebt de keuze om je kosten aan eten en drinken boven de €4500 voor het volledige bedrag af te trekken. Als je dus €5000 kosten maakt zou je maar €500 mogen opvoeren in je aangifte. Dat is helaas niet zoveel en voor een kleine ondernemer vaak niet haalbaar. In dat geval mag je 80% (in 2018) van de kosten opvoeren in je boekhouding.

Dat kan je op twee manieren doen: Je kan namelijk de volledige kosten in je boekhouding invoeren en aan het eind van het jaar bij de aangifte inkomstenbelasting een correctie toepassen, maar je kan ook bij elke boeking slechts 80% (in 2018) van het bedrag opvoeren.

Eten in je werkruimte

Natuurlijk moet jij tijdens je werk ook wat eten, je lichaam moet goed kunnen functioneren om je werk uit te voeren. Het is dan ook heel normaal dat je regelmatig boodschappen doet voor op kantoor, een lunch eet op de werkplaats of bij overwerk wat eten besteld. Hoe moet je dat dan verwerken? Nu je weet dat je in de horeca geen btw mag aftrekken. Bij eten in je werkruimte is dat anders, dan mag de btw namelijk wel worden afgetrokken.

Voor de kosten geldt hetzelfde, je mag ook bij dat voort uitgaven de drempel van €4500 aanhouden, of je kiest ervoor om 80% (in 2018) af te trekken van je winst.

 

Kom je er nou nog niet helemaal uit of heb je nog vragen? Je mag me gerust een berichtje sturen! Oh, en kennismaken onder het genot van een kopje koffie is ook altijd goed natuurlijk!