Je bankzaken met Profit First

Je bankzaken met Profit First

In oktober/november 2017 ben ik begonnen met de Profit First methode. Ik heb het boek gelezen, zelf de methode geïmplementeerd en goed uitgedacht hoe ik ondernemers kan helpen bij het opzetten van deze methode.

Zoals het boek schetst denken ze dat veel boekhouders niet achter deze methode staan. Dat zal zeker kloppen bij vele boekhouders, maar ik sta er juist totaal achter. Dit is de methode die “het nieuwe boekhouden” absoluut kan ondersteunen. De financiële situatie van ondernemers kan op deze manier heel veel inzichtelijker worden! Dus als je meer inzicht wil in je geldzaken, lees dan vooral even verder.

Het begin

Het begon dus bij het lezen van het boek. Sindsdien heb ik Profit First zelf geïmplementeerd. Mijn eigen ervaring hierbij is dat de methode zoveel meer rust biedt als het gaat over bankzaken. Ik hoef niet meer bang te zijn dat ik mijn rekeningen niet meer kan betalen en of er nog wel wat geld over blijft om van te kunnen leven.

De hele methode begint met het openen van een bankrekening bij een bank die meerdere rekeningen ondersteund (bunq of Knab zijn aanraders). Dan begin je simpel met het openen van een winstrekening, je begint dus met het aan de kant zetten van winst. Geloof mij als ik zeg dat het heel veel voldoening geeft als je ziet dat je echt winst maakt én dit bedrag op je bankrekening ziet staan.

Wanneer je even verder bent maak je de rest van de bankrekeningen aan, waaronder rekeningen voor salaris, belastingen en kosten. Wanneer je dit hebt gedaan kan je de percentages gaan berekenen die voor jou van toepassing zijn en op die manier je geld verdelen. Wanneer je een kwartaal verder bent worden de percentages pas aangepast naar het gestelde doel.

Na het eerste kwartaal

Als je dan aan het eind van het kwartaal al je geld netjes hebt verdeeld zoals het moest staat er een potje met winst voor je klaar. Wanneer je de uitkering van 50% van dit bedrag aan jezelf mag doen kan je je eerste feestje gaan bouwen! Des te verder je bent met de methode des te beter het gaat werken voor jou. Het is in het begin natuurlijk even wennen voordat je het beheerst.

Wanneer je jezelf dan na een aantal jaar eindelijk eens winst uit betaald voel je je geweldig! Maar zorg wel dat je de winst niet gaat zien als je salaris. Je moet er natuurlijk wel leuke dingen van gaan doen of een feestje van bouwen!

Wanneer je eenmaal de flow van Profit First te pakken hebt wil je niet anders meer. Je gaat merken dat je er aan gewend raakt en dat je niet meer beter weet dan dat je altijd overal geld voor hebt staan. Ook is het tijdens het gebruiken van Profit First goed te zien waar al je uitgaven naartoe gaan. Ik merk zelf dat ik behoorlijk ben gaan snijden in mijn kosten en overbodige dingen niet meer aanschaf. Daardoor blijft er natuurlijk nog meer geld over!

Tot slot

Ik merk dat Profit First mij veel rust en ruimte brengt! Als ik eerder had geweten dat dit systeem begon was ik er dan ook veel eerder mee gestart. Maar helaas was dat niet het geval. Wel wil ik jou er mee helpen om ook deze rust en ruimte te kunnen ervaren en eindelijk winst te maken met je bedrijf! Mocht je nou naar aanleiding van deze blog ook Profit First willen implementeren? Laat het mij even weten, dan help ik je graag. En mocht je nou bij mij het implementatie traject afnemen krijg je van mij na je eerste kwartaal een gratis check om te kijken hoe je percentages aangepast moeten worden en hoe het je bevalt.